OM OSS

Historien om Rammefors Konditori & Café


1950

Rammefors grundades av Arvid Rammefors, som hade jobbat hos Molanders Konditori. Han öppnade Rammefors Konditori i lokaler ritade av arkitekt E. Merten den 10/11 1950. All inredning såsom väggpaneler, stolar, bord i cafét är kvar i original, även butiksinredningen i affären har bevarats. Arvid Rammefors drev företaget fram tom 31/12 1967.


1968

1/1 1968 tar Jan GW Norén över Rammefors. Jan har utbildats på Wahlströms & Spencers Konditori och Konditorifackskolan i Uppsala. Företaget drivs som ett familjeföretag, där allt tillverkas med kärlek och omtanke om kunden, personlig service, och med bästa tänkbara råvaror.


1984

1983 utlystes en tävling om Sverigebakelsen som skulle introduceraspå Sveriges Nationaldag 1984 och bli ett återkommandeinslag i svensk konditorinäring. Jan tävlade
med sin bakelse Snövit som kom att bli Sverigebakelsen.


2007

Den 1:a januari 2007 tog Daniel Gustafsson över Rammefors Konditori & Café efter att Jan Norén efter en tids övervägandenbeslutat sig för att sälja. Daniel är utbildad pågamla Yrkesgymnasiet Almås i Borås samt på Ester
Mosesson´s Yrkesskolai Göteborg.Efter ett antal anställningar och inhopp på några av stáns bagerier, ett par sabbatsår och några års ’fuskande’i kök (varav 2 i London som Kock & Dessertkock) kom möjligheten att ta över ett av de mest gedigna konditorierna i Borås.


2012

Den 1:a januari 2012 togs Rammefors Konditori och Café över av Emma Fahlander. Emma har jobbat på Rammefors som konditor sedan 2001. Emma praktiserade även på Rammefors
under gymnasietiden på Almåsskolans Livsmedelsprogram med inriktning på bageri och konditori.


Därefter flyttade Emma till Göteborg för att gå utbildningen Diplomerad Konditor på Burgårdens utbildningscentrum där hon också avlade ett godkänt gesällprov. Efter avslutad utbildning jobbade hon bl.a. annat på And the Bakery i Göteborg tills hon avdåvarande ägaren Jan GW Norén övertalades att flytta tillbaka till Borås. Emma har också varit i final i SM-unga bagare 2001 där hon kom på 4:e plats.


Emmas gedigna brancherfarenhet och erfarenhet av Rammefors borgar för att företaget skall fortsätta drivas i samma anda, med kvalité, omtanke för kunden och personlig service precis som tidigare.


2018

Att vi har stans godaste semla visste vi redan
Efter Borås Tidnings semletest 2018 så vet hela Borås vilken semla som är den godaste!


Sverigebakelsen


1983 utlyste Arla en tävling om Sverigebakelsen som skulle introduceras på Sveriges Nationaldag 1984 och bli ett återkommande inslag i svensk konditorinäring.


Jan GW Norén tävlade med sin bakelse Snövit, och hans hustru Christina Norén med Päronbakelsen,
båda kom till den stora finalen i Stockholm. I juryn satt experter ur branschen m.m.
Efter en trevlig dag i Stockholm i glada kollegers sällskap med tävlande & bakande,
avslutades dagen med en god middag.


Väl hemkommen till Borås ringde telefonen och där meddelades att Jan GW Norénvar skapare av Sverigebakelsen.

Åren har rullat på och dagligen tillverkas Sverigebakelsen, Päronbakelsen och även
Sverigetårtor som har blivit en klassiker jämte alla Princesstårtor, gräddtårtor mm.


På Rammefors har vi originalet!


Ingredienser: Sockerkaksbotten,kolagrädde,vaniljkräm,kolakräm, vit choklad.